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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

Annex M OSM-EE 23/5 
rev 1 

Subject Key words Meeting 

Lead acid batteries Lead acid batteries Copenhagen 2023 

Helsinki 2024 

Question 

A manufacturer has a DC stand-by system incorporating Lead Acid Enersys Cyclon cells, which 
have been manufactured into a pack of 10 cells. 

Neither the batteries nor the pack have any formal approval. 

Clause M1 states that the batteries must comply with Annex M but equivalent tests that are part 
of the battery safety standard need not be repeated. 

However, M.2.1 states that batteries and their cells SHALL comply with relevant standards 
contained in a list, some of which are relevant to lead acid batteries. 

Question:   

Can the Standby system be approved to 62368-1 if the Lead Acid battery pack has been tested to 
Annex M without having the batteries fully tested to a relevant standard from the list in M.2.1? 

Decision 

Proposals for a decision: 

1)  Yes, compliance with Annex M is sufficient 

2)  No. compliance with both Annex M and any relevant standard listed in M.2.1 is needed 

3)  Annex M in conjunction with the 3rd dash paragraph of clause 4.1.2 (testing of the battery 
according to the relevant battery standard under the conditions occurring in the equipment) 

 

OSM-EE is of the opinion that option 3 is correct 

Explanatory notes 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 23/5 was modified with following changes: 

- add 4th edition of EN IEC 62368-1 

 


